Η ιδέα

Με το Festivals for Compassion ανοίγουν τα Ευρωπαϊκά φεστιβάλ την καρδιά τους γεμίζοντάς την συμπόνια και αλληλεγγύη, με μια σύνθεση σόλο που συνέθεσε η Ελληνο-Ολλανδή συνθέτης Καλλιόπη Τσουπάκη ειδικά για τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζούμε στην εποχή του κορονοϊού.

Το κάθε φεστιβάλ μπορεί να διαλέξει έναν μουσικό και ένα όργανο. Η πρεμιέρα θα είναι στις 20 Ιουνίου στο Ολλανδικό ραδιόφωνο NPO Radio 4, ενώ την επόμενη ημέρα παίρνει σειρά το Βελγικό Klara. Εν συνεχεία το έργο θα ταξιδέψει σαν “σκυταλοδρομία αλληλεγγύης” από φεστιβάλ σε φεστιβάλ σε όλη την Ευρώπη και θα αναμεταδοθεί και δια-μοιραστεί διαδικτυακά.

Festivals for Compassion logo

Καλλιόπη Τσουπάκη

Η «συνθέτης της πατρίδας» (της Ολλανδίας) είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της Ολλανδικής μουσικής του σήμερα. Θεωρεί καθήκον της να διαδώσει την τέχνη της σύνθεσης και το επάγγελμα του συνθέτη σε ένα ευρύτερο κοινό καθώς και να το συνδέσει με την εκάστοτε επικαιρότητα. Η Κ. Τσουπάκη ήρθε το 1988 να σπουδάσει σύνθεση με τον  Louis Andriessen στο Άμστερνταμ και αναδείχθηκε σε μία από τις πιο αναγνωρισμένες συνθέτες της Ολλανδίας, με ένα αδιαμφισβήτητο προσωπικό στυλ στο οποίο μπορούμε να διακρίνουμε και τις Ελληνικές της ρίζες.

Σημαία της Συμπόνιας

Το Festivals for Compassion εμπνεύστηκε από τη Σημαία της Συμπόνιας (Vlag van Compassie), ένα έργο, καλλιτεχνικό εφεύρημα και τέκνο, της Ολλανδέζας Rini Hurkmans, το οποίο αποτελείται από τη “Σημαία” (Vlag) και ένα μανιφέστο που υιοθετήθηκε από το Unda Foundation. Η Σημαία συνιστά το μέσο που εκφράζει το γενικότερο συναίσθημα συμπόνιας και ανθρωπισμού, ανεξάρτητα από το πολιτικό, θρησκευτικό και πολιτισμικό υπόβαθρο. Είναι μια σημαία από και για όλους. Η Σημαία της Συμπόνιας σε συνδυασμό με τη σύνθεση της Κ. Τσουπάκη μπορεί να μεταφερθεί (κυριολεκτικά με τον κυματισμό της ή διαδικτυακά)  από φεστιβάλ σε φεστιβάλ.

Flag of Compassion
Σημαία της Συμπόνιας